In de uitgestrekte gebieden rond de Grote Meren, waar de Verenigde Staten en Canada elkaar ontmoeten, bloeit een eeuwenoude cultuur met diepgewortelde kennis van genezing en welzijn. Dit is het thuisland van de Ojibwa-stam, ook bekend als de Chippewa, een inheems volk met een rijke geschiedenis van traditionele geneeskunde. De Ojibwa, meesters in de kunst van kruidengeneeskunde, hebben generaties lang hun kennis doorgegeven. Een bijzonder hoofdstuk in dit verhaal van helende tradities wordt gemarkeerd door de ontdekking van Essiac-thee. Dit krachtige elixer, met wortels diep verankerd in de Ojibwa-cultuur, vond zijn weg naar de moderne geneeskunde dankzij een gepassioneerde verpleegster genaamd Rene Caisse.
Kruidendokters van Ojibway Indianen
Er is nog veel mysterie rond veel van de remedies door deze kruidendokters en helaas is een groot deel van dit kostbare erfgoed voor altijd verloren. De verhalen van kolonisten vertellen hoe de Ojibway medicijnmannen veel wisten van de eigenschappen van de enorme verscheidenheid aan planten en kruiden in het gebied. Ze werden gebruikt als laxeermiddelen, diuretica, ontwormers, of ter bevordering van de vruchtbaarheid. Ze waren bekend met de praktijken van het stelpen van bloedingen en het toepassen van kompressen.
Waarde etnische geneeskunde
Vandaag de dag begint men steeds meer de wetenschappelijke waarde te herkennen van zogenaamde “etnische geneeskunde”. Biochemici zijn meer en meer bereid om oude (kruidendokter) tradities door zogenaamde “primitieve” bevolkingsgroepen nader te onderzoeken en te gebruiken. Voorheen werden deze vooral met argwaan bekeken. Wat op zich heel vreemd is, want nog steeds komen onze belangrijkste geneesmiddelen van planten, denk aan morfine (gemaakt uit de papaverplant) of cannabis. Juist op het gebied van oncologie moeten alle potentiële therapieën beschikbaar komen om zo iedereen de mogelijkheid te geven om de behandeling ook zelf te kiezen. Keuzevrijheid is echter alleen mogelijk wanneer u toegang heeft tot voldoende gegevens en daar wordt gelukkig hard aan gewerkt door met name alternatieve artsen.