Klette in Essiac – Tee

Grote Klis ( Arctium lappa ) in Essiac thee

Tot de populaire toepassingen van kliswortel als medicinale plant behoren:
Huidaandoeningen Leverproblemen, haaruitval, reumatische aandoeningen.

Klit (Arctium), ook wel Klis genoemd.

De wortels worden in het eerste groei-jaar in de herfst geoogst, dan heeft de plant nog geen bloemstengels/bloemen ontwikkeld.

De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) is een tweejarige plant die tot de composietenfamilie (Asteraceae) behoort. De grote klit komt in het wild voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. Voor onze Essiac thee is deze plant in Noord-Amerika geoogst. De wortel van de klis plant wordt in het eerste jaar geoogst. De wortels zijn ongeveer een centimeter breed en kunnen tot 3 meter lang worden. De wortels worden geoogst in de herfst.

Volksgeneeskunst

Eeuwenlang wordt Klis in de hele wereld gebruikt om ziekten en aandoeningen te genezen. . De polyacetylenen die worden gevonden in Klis hebben antibacteriële en schimmelwerende werking . Kliswortel is een krachtig bloedzuiverend kruid. Kliswortel zou een rol kunnen spelen bij het voorkomen van schade aan de lever veroorzaakt door alcohol, chemicaliën of medicijnen . Kliswortel verbetert ook de spijsvertering.

Het vergemakkelijkt de verwijdering van giftige stoffen en infecties uit verschillende systemen van het lichaam. Door het verbeteren van de functie van veel organen van eliminatie (bijv. lever, nieren, darmen ), kunnen veel gezondheidsproblemen worden verbeterd. Het kan ook behulpzaam zijn parasieten te vernietigen en helpen tegen de volgende aandoeningen: artritis, reuma en ischias.

Kenmerken Kliswortel

Kliswortel een rijke bron van vitaminen en mineralen. Het bevat vitamines A, B complex, C E en P. Klis bevat relatief grote hoeveelheden chroom, kobalt , ijzer, magnesium, fosfor, kalium, silicium en zink . Het bevat ook kleinere hoeveelheden calcium, koper, mangaan, selenium en zwavel. Onderzoek geeft ook aan dat de wortel een goede bron van Inuline is. De wortel kan er tot 45% uit bestaan.

Gebruik kliswortel

In de tweede helft van de 20e eeuw nam het gebruik van de kliswortel in de keuken toe. In Japanse gerechten wordt het gecombineerd met sojasaus, suiker en sesamolie. In Kyoto wordt de wortel gebruikt als snack, te vergelijken met patat. Ze kunnen net als asperges worden gegeten. De wortels worden in Nederland verkocht in Chinese supermarkten onder de Engelse naam "burdock".

Inuline

Inuline is vervanger voor vet en bevat weinig calorieën. Inuline laat bloedsuiker niet stijgen en is daardoor waardevol voor diabetici. Maar het meest is belangstelling staat inuline als anti-kankerstof. Het is dan niet de inuline zelf maar het afbraakproduct boterzuur wat dit veroorzaakt.