Essiac thee van de Ojibway Indianen

De basis van de beroemde Essiac-thee is een oud recept van de Ojibwa-indianen uit Noord-Amerika,
dat herontdekt is door Rene Caisse.

  • Home
  • Ojibway Indianen en hun beroemde medicijn tegen kanker

De Ojibway Indianen leefden aan de oevers het Bovenmeer.

Een van de oude Ojibway kruiden-behandelingen werd nieuw leven ingeblazen door Rene Caisse (1888-1978) een verpleegster die in Ontario het recept kreeg van een vrouw die genezen was van een borsttumor.

De Algonquin stam behorend bij de Ojibway Indianen leefden aan de oevers het Bovenmeer, Huronmeer en in het noordwesten van het Michigan. De Ojibways waren nomadische jagers evenals bekwame vissers die hun leven georganiseerd hadden rond de oogst van wilde rijst die in overvloed groeide rond grote de rivieren en meren.

De vijf Grote Meren vanuit de ruimte; het Bovenmeer is op de foto het meer linksboven.  De grote meren vanuit de ruimte

Geneeskunde Ojibway Indianen.

De Chief in deze samenleving was een Sjamaan. De Ojibways erkende vier specialisatie niveaus t.a.v. de geneeskunde. Het hoogste niveau was de Midewiwin ( priester), de 2e groep waren de Wabenos ( de mannen van de dageraad ). Zij kende alle formules om geluk te brengen bij het jagen. De derde groep waren de Jessakid , de helderzienden en de profeten en tenslotte waren er de kruidendokters ( Mashki - kike - winini ) die begrepen de eigenschappen van een groot aantal planten , kruiden en wortels. De geneeskrachtige formules In de Ojibway maatschappij worden de formules van medicijnmannen en de heilige liederen van de priesters doorgegeven van de ene generatie naar de volgende, geëtst in berkenschors met behulp van een picturale vorm van het schrijven.

Kruidendokters Ojibway Indianen.

Er is nog veel mysterie rond veel van de remedies door deze kruidendokters en helaas is een groot deel van dit kostbare erfgoed voor altijd verloren. De verhalen van kolonisten vertellen hoe de Ojibway medicijnmannen veel wisten van de eigenschappen van de enorme verscheidenheid aan planten en kruiden in het gebied. Ze werden gebruikt als laxeermiddelen, diuretica, ontwormers,of ter bevordering van de fertiliteit. Ze waren bekend met de praktijken van het stelpen van bloedingen en toepassing van kompressen.

René Caisse en Essiac thee

Een van de oude Ojibway kruiden-behandelingen werd nieuw leven ingeblazen in het begin van de twintigste eeuw door Rene Caisse (1888-1978) een verpleegster die in Ontario het recept kreeg van een vrouw die genezen was van een borsttumor. Zij had het recept gekregen van een Canadese inheemse medicijnman. Volgens de meest betrouwbare bronnen bestaat de kruidenthee, omgedoopt tot Essiac thee ( Caisse achterstevoren gespeld ), uit minstens 4 kruiden: Bast van de Rode Iep, Rabarber , Schapenzuring en Kliswortel . De Westerse fytotherapie herkent deze planten ook. Ze staan bekend om sterk zuiverende en ontgiftende elementen

De Ojibways

De Ojibways gebruikte de schors van de Rode Iep voornamelijk om wonden te helen , maar het werd ook beschouwd als gunstig voor vele huidziekten en de behandeling van tumoren . Kliswortel ( Arctium lappa ) werd gebruikt in ceremonies en bij de voorbereiding van behandelingen voor maagpijn . Het wordt geroemd door belangrijke zuiverende kwaliteiten . Schapen zuring ( Rumex acetosella ) en dan met name de wortels hebben een hoog tanninegehalte , dit helpt de genezing van wonden en de reiniging van zweren. Het laatste kruid in de formule is rabarber. Het is niet gemakkelijk om de exacte rabarber te identificeren die de Ojibway gebruikte als medicijn. Rabarberwortel ( Rheum palmatum ) is een Euro-Aziatisch soort. Indianen gebruikte de wilde rabarber, bekend als mechameck en heeft gelijkaardige therapeutische eigenschappen als de Rheuum palmatum. Alleen de laatste is beter van smaak.

Waarde etnische geneeskunde

Vandaag de dag begint men steeds meer de wetenschappelijke waarde te herkennen van zogenaamde " etnische geneeskunde" . Biochemici zijn meer en meer bereid om oude (kruidendokter) tradities door zogenaamde " primitieve " bevolkingsgroepen nader te onderzoeken en te gebruiken. Voorheen werden deze vooral met argwaan bekeken. Juist op het gebied van oncologie moeten alle potentiële therapieën beschikbaar komen om zo iedereen de mogelijkheid te geven om de behandeling ook zelf te kiezen. Keuzevrijheid is echter alleen mogelijk wanneer u toegang heeft tot voldoende gegevens en daar wordt gelukkig hard aan gewerkt door met name alternatieve artsen.